Անհատական հետազոտական աշխատանք՝
Հայաստանում աճեցվող խաղողի տեսակները
Հայտնի է վայրի խաղողի 1 տեսակ՝ անտառային խաղողը (ՀՀ-ում տարածված է Լոռու, Տավուշի, Վայոց ձորի, Սյունիքի մարզերում): Աճում է անտառներում, անտառեզրերին, լեռնակիրճերում, գետահովիտներում և այլուր: Վայրի խաղողի ողկույզները փոքր են, նուրբ, պտուղները՝ մանր, մուգ մանուշակագույն (սև), հազվադեպ՝ սպիտակ, մաշկը՝ հաստ, կոպիտ, շաքարների պարունակությունը՝ ցածր: Բաժանասեռ է: Գրանցված է ՀՀ Կարմիր գրքում:
Մշակության մեջ տարածված է խաղողի մոտ 70 տեսակ՝ շուրջ 600 սորտերով, որոնց մեծ մասից ստանում են գինիների տարբեր տեսակներ:
Հայաստանը խաղողի վազի մշակության հնագույն և ինքնուրույն կենտրոններից է: Ենթադրվում է, որ խաղողի հայկական հինավուրց սորտերի մեծ մասը սերում է տեղական վայրի տեսակից:
ՀՀ-ում խաղողի վազը մշակվում է Արարատյան դաշտում, նրա նախալեռնային և հյուսիսարևելյան, Վայքի ու Զանգեզուրի գոտիներում: Ամենատարածված սորտերն են Ոսկեհատը, Գառան դմակը, Սև Արենին, Կարմրահյութը, Նռնենին, Ազատենին, Մեղրաբույրը, Ներկառատը, Արարատին, Մսխալին, Շահումյանին, Անահիտը, Հայաստանը, Դեղին ու Վարդագույն Երևանիները, մուսկատային բույրով մի քանի սորտեր և այլն:
Ալկոհոլային ըմպելիքների ազդեցույթունները օրգանիզմի վրա
Նմուշի 1-ին միջավայրը թույլ թթվային էր, իսկ գինեթթվինը ավելի թթվային:
Լցրեցինք սոդա, ապա աղաթթու, անջատվեց աղաթթու գազ և ստացանք հիմնային միջավայր:
Տանը՝ ինչ է գինին, ինչ է խմորումը
Խմորումը կենսաքիմիական երևույթ է, որի ընթացքում խաղողում պարունակվող ածխաջրերը(գլյուկոզ, ֆրուկտոզ, սախարոզ, օսլա) խմորվում են բակտերիաների ազդեցությամբ:
Գինում պարունակվող անօրգանական և օրգանական նյութերը:
Օրգանական՝սպիրտներ, գլյուկոզ, գինեթթու, քացախաթթու, խնձորաթթու, լիմոնաթթու, սաթաթթու, ֆենոլ:
Անօրգանական՝ջուր, ածխաթթու գազ, ծծմբային գազ, մետաղ-օրգանական միացություններ:
Հայաստանում աճեցվող խաղողի տեսակները
Հայտնի է վայրի խաղողի 1 տեսակ՝ անտառային խաղողը (ՀՀ-ում տարածված է Լոռու, Տավուշի, Վայոց ձորի, Սյունիքի մարզերում): Աճում է անտառներում, անտառեզրերին, լեռնակիրճերում, գետահովիտներում և այլուր: Վայրի խաղողի ողկույզները փոքր են, նուրբ, պտուղները՝ մանր, մուգ մանուշակագույն (սև), հազվադեպ՝ սպիտակ, մաշկը՝ հաստ, կոպիտ, շաքարների պարունակությունը՝ ցածր: Բաժանասեռ է: Գրանցված է ՀՀ Կարմիր գրքում:
Մշակության մեջ տարածված է խաղողի մոտ 70 տեսակ՝ շուրջ 600 սորտերով, որոնց մեծ մասից ստանում են գինիների տարբեր տեսակներ:
Հայաստանը խաղողի վազի մշակության հնագույն և ինքնուրույն կենտրոններից է: Ենթադրվում է, որ խաղողի հայկական հինավուրց սորտերի մեծ մասը սերում է տեղական վայրի տեսակից:
ՀՀ-ում խաղողի վազը մշակվում է Արարատյան դաշտում, նրա նախալեռնային և հյուսիսարևելյան, Վայքի ու Զանգեզուրի գոտիներում: Ամենատարածված սորտերն են Ոսկեհատը, Գառան դմակը, Սև Արենին, Կարմրահյութը, Նռնենին, Ազատենին, Մեղրաբույրը, Ներկառատը, Արարատին, Մսխալին, Շահումյանին, Անահիտը, Հայաստանը, Դեղին ու Վարդագույն Երևանիները, մուսկատային բույրով մի քանի սորտեր և այլն:
Ալկոհոլային ըմպելիքների ազդեցույթունները օրգանիզմի վրա
Լաբարատոր փորձ 1
Հայտանյութի օգնությամբ գինու միջավայրի որոշումը՝Նմուշի 1-ին միջավայրը թույլ թթվային էր, իսկ գինեթթվինը ավելի թթվային:
Լաբարատոր փորձ 2
Սոդայով կատարենք չեզոքացման ռեակցիաներ
Լցրեցինք սոդա, ապա աղաթթու, անջատվեց աղաթթու գազ և ստացանք հիմնային միջավայր:
Տանը՝ ինչ է գինին, ինչ է խմորումը
Խմորումը կենսաքիմիական երևույթ է, որի ընթացքում խաղողում պարունակվող ածխաջրերը(գլյուկոզ, ֆրուկտոզ, սախարոզ, օսլա) խմորվում են բակտերիաների ազդեցությամբ:
Գինում պարունակվող անօրգանական և օրգանական նյութերը:
Օրգանական՝սպիրտներ, գլյուկոզ, գինեթթու, քացախաթթու, խնձորաթթու, լիմոնաթթու, սաթաթթու, ֆենոլ:
Անօրգանական՝ջուր, ածխաթթու գազ, ծծմբային գազ, մետաղ-օրգանական միացություններ:
Комментариев нет:
Отправить комментарий